Dom i Wnętrze

Czy słodycze mogą być zdrowe?

Słodkie produkty dostępne od ręki w sklepach spożywane raz na jakiś czas nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Jeśli jednak słodkości stanowią stały element naszego dziennego jadłospisu, może okazać się, że zacznie szwankować nasze zdrowie. Dlaczego tak się dzieje? Czy istnieją zdrowe słodycze?

Dlaczego słodycze szkodą?

By prawidłowo funkcjonować nasz organizm potrzebuje składników odżywczych: białka, węglowodanów, witamin, mikroelementów. Każdy z tych elementów wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie i samopoczucie. Niezwykle istotne jest, aby regulować spożycie konkretnych produktów, szczególnie węglowodanów, czyli cukrów. Węglowodany są niezbędne do tego, aby dostarczać do organizmu energii wykorzystywanej na bieżąco. Nadmiar węglowodanów przekłada się jednak bezpośrednio na wzrost masy ciała, ale też na działanie narządów wewnętrznych. Słodycze i słodkie przekąski zawierają w swoim składzie duże ilości węglowodanów i tłuszczów, przez co ich nadmierne spożywanie może doprowadzić do otyłości, problemów z krwią. Dodatkowo nadmiar spożywanych słodyczy wpływa również na nasze zęby!

Wyjątkowe, domowe słodkości na każdą okazje

Alternatywą dla niezdrowych i tuczących słodyczy sklepowych jest tworzenie ich w domu. Okazuje się, że stworzenie pysznych, domowych wypieków nie jest czasochłonne czy trudne. Przykładem jest przepis na cytrynowy torcik na kruchym spodzie, który może być wykonywany jako niedzielny deser, jak również jako urozmaicenie stołu, przy którym zasiądą goście. Warto pamiętać, że to my decydujemy o tym, jak tworzone są domowe słodkości. Oznacza to, że wcale nie musimy wykorzystywać klasycznego cukru, by osłodzić ciasteczka czy ciasta. Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, banany, daktyle, syrop z agawy, syrop klonowy – możliwości jest wiele!

Share: